12 dagar med tips på att må bättre!

29.12.2022

Tips för att må bättre

För att må bra är det viktigt att göra saker som du tycker om, som gör dig glad och som ger dig en bra känsla. Vad som funkar just för dig kanske inte funkar lika bra för någon annan. Försök att hitta något som passar dig just nu. Och tänk på att förändring kan ta tid.

Prata med någon om hur du mår

Försök att prata med någon om hur du mår. Att sätta ord på känslorna kan hjälpa dig att förstå dig själv och förklara för andra, och ofta känns det bättre efteråt.

Tips på hur man vågar prata om känslor

  • Prata med någon som du har förtroende för. Det kan vara en familjemedlem eller vän. Ibland passar det bättre med någon som arbetar med psykisk hälsa.

  • Hitta ett tillfälle när ni båda är lugna och har tid att prata. Ju tidigare du tar upp sådant som skaver desto lättare brukar det kännas.

  • Om du tycker det är svårt att sätta ord på känslorna så kan det hjälpa att skriva ner dem först. Du kan också testa andra kreativa uttryckssätt, som poesi eller måleri.

  • Du kan göra det lättare för andra att stötta dig genom att säga vad du behöver. Människor kan vilja hjälpa men inte veta hur de ska göra. Ibland behöver man bara någon som lyssnar, då kan man säga det.

  • Fråga hur andra mår och lyssna på svaret. Det kan skapa ett öppnare klimat där fler vågar berätta hur de tänker och känner.

  • Förtroende är ofta något som byggs upp över tid, när man turas om att visa sig sårbara för varandra. Om du kan, försök att bygga flera förtroendefulla relationer.

Vill du veta mer eller ha hjälp så kontakta mig på 

coachingbyterese@gmail.com