catfishing

27.03.2023

Vad är en catfish?

Catfish kallas den personen som lurar offret genom en falsk identitet på nätet. Ordet kan stavas både catfish (engelska för mal) och catphish – vilket är en sammanslagning av catfish och phishing, som är det engelska ordet för nätfiske.

Ett svenskt ord för catfish är romansbedragare.

En catfish använder sig ofta av bilder på en annan person som sina egna och skapar en berättelse om sig själv som inte alls, eller bara delvis, stämmer överens med verkligheten.

Anledningen att någon ägnar sig åt catfishing kan sträcka sig mellan allt från bekräftelsebehov till grov kriminell brottslighet. Om det handlar om att lura människor på pengar är det en form av romansbedrägeri.

2/6-2016 skriver jag

Släpp Max och släpp …

Du vet du har äkta vänner där ute, lägg energin på dem istället och på dig själv. Du är prioritet nr 1 och du förtjänar det bästa. Lägg energin på de som får dig att må bra istället.

Max och ….. är ej värda att reta upp sig på. Behåll lugnet och fucusera på vad som gör dig lycklig just nu. Dina vänner som stöttar dig.

Den 10/5-2016 skriver jag följande
- Vad jag önskar att allt löst sig med Max. Önskar han kom till insikt
- Eller så vill jag komma över honom. Jag orkar ej må så här mer=(
- Snälla låt mig va få va lycklig och må bra.
- Snälla låt mina vänner va lyckliga och må bra.
En dag när jag kom hem från jobb så såg jag att någon hade varit hemma hos mig och satt en tavla, en kaka och lite annat hos mig. Det doftade fortfarande av herrparfym när jag kom hem så jag skulle "fatta" att det skulle vara Max som varit här. Jag såg även på hans facebook att han lagt ut en bild där han står i min trädgård och även hans hund. Detta var helt sjukt. Jag ringde och ringde men såklart så svarade han inte förrän flera timmar senare när han såklart var i Stockholm. Jag fick senare analyserat bilderna och det var ju såklart fotomontage. Denna stackars kille som är på bilderna bok i USA och jag har kontaktat honom men han har inte brytt sig om att göra en anmälan. Han trodde nog bara jag var någon crazy brud som skickade så han lade inte någon tid och energi på min önskan om att anmäla.

22/8-2016 Skriver jag
Älskade Max. Det är dags att vakna.
Max du klarar detta.
Du är stark och envis
Jag behöver dig Max så snälla vakna
Jag kommer att vara vid din sida.
Jag kommer gifta mig med dig när du vill.
Jag älskar dig
Vakna nu hjärtat
Max Vakna

Max hamnade alltså i koma och jag mådde så jävla dåligt. Det hände efter vi hade ett av våra stora bråk där jag som vanligt avslutade det med honom och han hotade med självmord. Den ångesten och skuldkänslorna jag ofta bar på för jag kände jag var orsaken till hans dåliga mående. Fy fan säger jag. Och han fanns inte utan detta var den här kvinnan som gjorde detta mot mig….
En sak som är viktigt att tillägga, samtidigt som den här kvinnan spelade Max spelade hon även att hon var min vän som hade det tufft och blev misshandlad av sitt ex. Så jag ville ju beskydda henne och få henne att må bra. Jag var hennes vän så jag kände ett ansvar för henne. Hon fick nycklar och fick bo hos mig när hon kände sig rädd. Det vill säga att hon hade tillgång till allt mitt. Min dator mina lösenord min dagbok etc. Hon hackade ju mina konton och läste alla mina konversationer jag hade med andra vänner. Detta vände hon ju sen mot mig genom att gå till mina vänner och påstå jag var falsk som berättade deras känslor för henne och höll ej tyst om dem. Så klart så har jag ju polisanmält henne för olika saker men allt har lagts ner. Polisen sa även till mig att byta lås hemma så det fick jag göra för jag visste ju ej om hon hade kopierat min nyckel.

Så klart är där ju oändligt mycket mer jag kan berätta om denna historien så det skulle kunna fylla en hel bok. Jag har ju massa bevismaterial kvar för om något skulle ske med mig så finns alltid detta att kunna ta fram. Man får ej glömma det är sjuka människor som kan bli farliga när de känner sig hotade. 

Jag har aldrig hängt ut denna person och jag vet hon inte är själv om detta eller att jag är varken den första eller den sista. Men kan jag hjälpa någon att våga berätta och ej skämmas för att man blev lurad så är jag nöjd. Det handlar ej om hämnd för min del. Utan att jag vill att man bryter denna tystnadskultur och skam.