Dag 10 av tips för att må bättre!

07.01.2023

Umgås med människor som får dig att må bra

Det är bra att få energi och stöd från sina sociala relationer. Att känna sig trygg och kunna vara sig själv är viktigt för den psykiska hälsan.

Försök så långt det går att

  • Umgås med människor, fysiskt eller digitalt, som ger energi och kan stödja dig när det behövs. Andra gånger behöver du vara ett stöd för någon, för i alla relationer är det viktigt att både ge och ta.

  • Ta avstånd från människor som tar mer energi än de ger och som du mår dåligt av att vara med.

  • Hitta andra som är i samma situation som du, har samma intressen eller känner på samma sätt. Det är lättare att kunna vara sig själv när man känner sig trygg och inkluderad.

Känns det som om du inte passar in i normen eller inte kan leva upp till andras förväntningar? Då behöver du kanske förhålla dig till eller gå emot dessa förväntningar, till exempel traditionella könsmönster om hur en kvinna eller en man ska vara eller vilka relationer du förväntas ha. Det finns många mer eller mindre starka normer som påverkar hur vi förväntas se ut, bete oss och vara, eller vilka intressen, yrken och relationer vi förväntas ha. Fundera på vad som känns rätt för dig och vad som gör att du trivs med dig själv och situationen. Det kan vara jobbigt att inte följa normer, och då är det extra viktigt att ha någon som kan ge stöd.