Dag 3 av tips för att må bättre

31.12.2022

Rör på dig regelbundet

Att vara fysiskt aktiv regelbundet utifrån sin förmåga är bra för hälsan, även den psykiska hälsan. Ofta räcker det att du kommer ut en stund och rör på dig regelbundet för att det ska göra nytta.

Så kan du göra för att få in mer rörelse i vardagen

  • Börja med små mängder fysisk aktivitet om du inte brukar röra på dig så mycket. Du kan därefter öka gradvis med tiden. Det är bättre att vara lite fysiskt aktiv än att inte vara aktiv alls.

  • All rörelse räknas! Du kan exempelvis välja att arbeta i trädgården, promenera, simma, åka skidor, eller göra olika funktions- och balansövningar.

  • Känn efter vad som är bra för dig - men försök också att utmana dig själv, tänka nytt och kanske skapa en ny rutin. Det kan göra att du mår bättre. Om du exempelvis börjar ta en kort promenad varje morgon kan det kanske bli lättare att hantera stressen på jobbet.

  • Sitt inte stilla för långa stunder i taget. Ta pauser för att röra på dig, all rörelse är bättre än ingen rörelse. Några minuter varje halvtimme minskar riskerna som finns kopplade till långvarigt stillasittande.