Första tossdagen i Mass

02.03.2023

Fössta tossdan i mass

Fössta tossdan i mass (första torsdagen i mars) är sedan år 2010 en firad dag. Dagen har också på senare tid ansetts vara en inofficiell nationaldag för Småland. Firandet görs ofta med "massipantååta" med texten "Fössta tossdan i mass".

Bakgrund

Den 25 februari 2010 startade smålänningen Jonas Svenningson en sida på Facebook med namnet Fössta Tossdan i Mass. Företeelsen grundades av Svenningson och hans syster, vars faster hade sagt "fössta mass" på bred dialekt. De byggde vidare på detta med "tossdan" så att det blev "fössta tossdan i mass". Traditionen fick sin start senare, då de båda arbetade på Scandinavian Photo i Johanneshov, Stockholm och där de införde traditionen att fira med marsipantårta. Den 3 mars 2010 önskade sidan sina följare en "Glad Fössta Tossdan i Mass". Samma dag nådde sidan 500 följare.

Den 1 mars 2012 uppmärksammades firandet för första gången i nyheter, av P4 Jönköping, men då utan omnämnande av tårta, utan istället om firande med bakelser. Samma dag publicerade facebooksidan också den första bilden på en marsipantårta med dagens namn skrivet ovanpå. Sedan dess har kännedomen om dagen ökat, vilket har gett den en inofficiell status som Smålands nationaldag. En del utökningar i vad firandet ska innefatta har på senare tid kommit till, som att också dricka "bäss" (bärs).

Den 4 mars 2021 startade Smålands turism, Region Kalmar län i Kalmar samt Destination Småland i Kronoberg tillsammans en kampanj för att dra uppmärksamhet åt Småland som turistdestination på sociala media. Kampanjen fokuserade på att fira "Smålands nationaldag" med tårta och småländska uttryck.


Så jag säger grattis till alla smålänningar där ute idag!!

Taget ur wikipedia