Hur hanterar man psykopater/narcissister ?

07.03.2023

Efter mitt inlägg igår så förstår jag att det är många som drabbats av sk catfishing men man skäms så man vågar ej prata om det eller anmäla. Ni kan alltid kontakta mig i ett privat pm för stöd.

1. Sakta ner

En narcissist kan försöka hetsa dig till att ta beslut som passar hen – trots att det kanske inte är det bästa beslutet. Och genom att inte ge dig tid att tänka igenom beslutet eller idén, ökar chanserna att hen får som hen vill.

Lös detta genom att sakta ner. Få narcissisten att prata med dig om planen, så att ni gemensamt kan komma fram till ett beslut som gör bägge nöjda. Och om hen vägrar att låta sig bromsas – säg nej och gå därifrån.

2. Möt dina rädslor

En äkta narcissist är expert på att använda dina rädslor emot dig, och kommer att göra det för att få som hen vill och för att få känna sig överlägsen.

Det bästa du kan göra i det här läget är att möta dina rädslor för att inte låta dem ha den makten över dig som narcissisten hoppas. Var inte rädd att säga det högt: "Jag är inte rädd för…" – narcissisten är antagligen inte beredd på att du säger ifrån och står upp för dig själv.

3. Förlåt dina misstag

Ett annat vanligt narcissistknep är att dra upp dina gamla misstag och hålla dem emot dig, med målet att få dig att må dåligt över dig själv och känna skam.

Därför gör du rätt i att släppa skammen och inse att du bara är människa – och att vi alla gör snedsteg ibland. På så sätt avväpnar du narcissisten som just försökt använda dina känslor emot dig.

4. Stå för dina känslor

Narcissister försöker ofta berätta för en vad man känner, vad som är fel på en och hur det kommer att påverka ens liv i framtiden. Allt detta för att göra dig osäker på dig själv och därmed få ökad makt och inflytande över dig och dina handlingar.

Det du måste göra är att komma ihåg att ingen vet exakt hur du känner förutom just du. Så när någon kommer med påståenden om ditt mående eller din person som du känner inte är sanna – säg ifrån. Ingen har rätt att förminska dina känslor.

5. Tro inte på alla löften

Något många narcissister är experter på är att lova storslaget och hålla litet. Antagligen blir du gång på gång sviken av narcissisten, i stort och smått, utan att få så mycket som en ärlig ursäkt efteråt. Räkna snarare med en bortförklaring eller handviftning.

Hen lovar en massa för att vinna ditt förtroende, men uppfyller inte löftet om det inte gynnar hen personligen, och då blir du sviken. När du ser det här mönstret gör du rätt i att vända dig till någon annan med saker som verkligen betyder något, och förklara för narcissisten att du inte tror på något mer löfte förrän du ser att det blir infriat.

6. Håll en rak linje

När du insett att någon är en narcissist och vill ställa denne mot väggen för sina felaktiga handlingar – räkna med att hen försöker byta samtalsämne. Det blir väldigt obekvämt för denne, eftersom hen antagligen vet precis vad du pratar om och att du har rätt.

Det kan bli otrevligt, och kanske försöker narcissisten vända samtalet till att handla om dina fel istället. Stå på dig och berätta att du ser vad hen försöker göra och att "nu pratar vi om dig".

7. Våga säga nej

När du har att göra med en narcissist är det väldigt viktigt att du vågar säga nej om hen ber dig om något som inte känns bekvämt för dig. Om du känner dig osäker på om det är något du borde göra – fråga någon annan person som du litar på.

Vi hoppas att de här tipsen kan hjälpa eller stärka dig när du ska ha att göra med narcissistiska personer. Är du fortfarande osäker på vad en narcissist är? Kontakta mig i ett privat pm

Källa: Higher Perspective, MåBra