Ofrivillig ensamhet!

26.12.2022

Jag har ju drabbats av covid så varit isolerad sen i onsdags och jag kan säga att det börjar påverka mig psykiskt nu. Man saknar sina vänner och familj och man börjar bli uttråkad. Då har jag ändå turen att ha mycket vänner omkring mig och har kontakt med min familj. Men jag tänker ändå på alla dem som inte har det och hur jobbigt det måste vara.

En av mina nära vänner har tex idag ordnat en tillställning för alla dem som är ensamma i hennes närhet, att man kan komma hem till dem och äta gott. Jag ser verkligen upp till denna kvinna och hon är en av mina förebilder hur man ska vara som medmänniska. 

Jag googlade lite om ensamhet idag för jag vill läsa på lite mer om det och lär mig vad det innebär. Jag älskar att lära mig nya saker. (Synd jag inte hade den inställningen för 25 år sen)

Detta hittade jag bland annat om ensamhet.

När vi känner oss ofrivilligt ensamma ökar nivån av stresshormoner. Med andra ord reagerar kroppen och hjärnan på samma sätt som när du utsätts för en fara. Social isolering kan ge samma negativa effekter som dåliga levnadsvanor. Mest skadlig är den ensamhet som är långvarig.

Vad är ensamhet?

Att känna sig ensam är vanligare än man tror, och något som kan drabba oss alla i olika grad under perioder i livet. Till exempel om du flyttar till en ny ort, byter skola eller arbetsplats, går igenom en skilsmässa eller förlorar en partner.

Vi på Röda Korset finns här för dig som mår dåligt just nu. Vill du ta del av ännu fler råd och tips kopplat till psykisk hälsa och psykisk ohälsa kan du läsa mer här.

Ofta förknippas ensamhet med avsaknaden av nära vänner och bekanta, eller en kärlekspartner eller familj att dela tankar och känslor med. Men det är också vanligt att känna ensamhet om man upplever sig annorlunda, inte känner sig sedd eller förstådd eller inte hittar någon mening med livet. Ensamhet kan alltså inte räknas utifrån antalet sociala kontakter eller relationer. Du kan känna dig lika ensam med ett stort socialt nätverk som om du har få sociala kontakter. Att känna sig ensam betyder inte att du saknar social kompetens. Studier visar däremot att de som lever i nära relationer med familj och vänner har bättre psykisk och fysisk hälsa än människor som lever i ensamhet.


Där finns massor att läsa om just ämnet på röda korsets hemsida som jag tyckte var intressant.

https://www.rodakorset.se/fa-hjalp/psykisk-halsa-och-psykisk-ohalsa/ensamhet/<br>