Panikångest!

08.11.2022

Något som många lider av och är ett stort problem för personen som lider av det för det begränsar en är Panikångest. Man drar sig undan för man är rädd att få det i sociala sammanhang så man undviker allt som kan orsaka en attack. 

Första gången man får en panikångestattack är det så likt en hjärtinfarkt så många ringer 112 för man upplever verkligen att man ska dö. Det kan faktiskt vara farligt med om man inte får ner andningen och hjärtfrekvensen.

Panikångest är en signal till hjärnan att det hänt något så det sätter igång fysiska reaktioner i kroppen. Men egentligen är det rädslan man blir rädd för. Man kämpar emot sin ångest istället för att låta ångesten komma och rida sig igenom det. Det är ingen enkel sak och det krävs träning men det går. 

Kan man själv behärska det och lugna sig själv är det bättre än att ta medicin mot det. För när man behärskar det själv så sänder det signaler till hjärnan att man har makt över situationen. Tar man medicin så signalerar man att man är sjuk. Sen såklart så kan det behövas medicin ibland för man inte klarar av det själv. 

Det är inte så att någon har mer ångest än någon annan utan det handlar om att man har mer motstånd till ångesten än andra.