Sista dagen av 12 tips för att må bättre!

09.01.2023

Ge av din tid och ditt engagemang

Jag försöker att vara delaktig i mina syskonbarns liv och göra saker med dem. Bland annat så har vi ett julbak hemma hos mig varje år där till och med 15 åringen fortfarande kommer och vill baka. Jag försöker även vara delaktig i mina vänners barns liv. 

Att hjälpa andra och engagera sig i frågor du brinner för kan ge en känsla av gemenskap och mening. Det finns många sätt att ge av sin tid och visa omtanke. Jag har ju även nämnt att jag sitter som volontär på minds livslinje. Senast idag så gav jag bort en massa ljusstumpar till en person som tillverkar ljus och säljer så det går till välgörenhet. Alla kan göra något litet hur litet det än synes vara.

Så kan du engagera dig för andra

  • Visa intresse, omtanke och uppmärksamma personer som står dig nära.

  • Att vara vänlig och hjälpsam mot personer i omgivningen känns ofta bra både för den som ger och den som tar emot. Du kan le och hälsa på människor du möter eller erbjuda dig att hjälpa till.

  • Visa civilkurage om du ser någon som har det svårt. Fråga om hen behöver hjälp. Det är inte alltid man kan göra det personen ber om, men de flesta uppskattar ändå att man visar omtanke.

  • Engagera dig i frågor som du känner starkt för. Det kan vara att skriva insändare, blogga, donera till välgörenhet eller komma med förbättringsförslag.

  • Att gå med i en förening kan ge nya relationer och personlig utveckling. Har du något intresse som du vill dela med andra?

  • Du kan volontärarbeta inom exempelvis idrott, humanitärt arbete eller djurskydd. Be att få anpassa uppgifterna efter hur mycket tid och kraft du har.