Solens strålar !

28.04.2023

Vi behöver solljus för att kunna bilda D-vitamin. Samtidigt kan för mycket exponering av solen göra att vi bränner oss och leda till att vi får rynkor, och i värsta fall, hudcancer. Så hur ska du tänka när du är i solen? Som med det mesta så är lagom bäst och här reder vi ut vad lagom innebär!

Inlägget är reklam för Bodystore och innehåller annonslänkar

Vad är D-vitamin och vad är det bra för?

D-vitamin bildas när solen lyser på huden och det påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Därför kan det påverka hälsan på många olika sätt. Allt mer forskning tyder på att D-vitaminbrist har en roll i en mängd av sjukdomar. Det gäller bland annat sjukdomar som vinter- och vårdepression, infektionssjukdomar, cancer, hjärtsjukdomar, autism och övervikt. Många svenskar har D-vitaminbrist, speciellt under vintern och våren, och de som drabbas värst är mörkhyade och de som undviker solen.

Hur mycket D-vitamin behöver vi per dag?

Enligt Livsmedelsverket behöver spädbarn, barn och vuxna under 75 år cirka 10 mikrogram D-vitamin per dag. Vuxna som knappt exponeras för solen samt vuxna över 75 år behöver 20 mikrogram D-vitamin per dag.

Köp toppsäljande D3-vitamin tabletter här!

Hur lång tid tar det för huden att bilda D-vitamin?

En tumregel är att om du är i stark sol i 15 minuter med mycket bar hud och utan solskydd så har du bildat D-vitamin som räcker i flera dagar. Efter detta stängs produktionen av D-vitamin av även om du solar längre. Tiden du bör vara i solen varierar dock beroende på vilken hudtyp du har. Ju mörkare hy du har desto längre tid tar det att bilda D-vitamin. Det viktiga är att vara i solen en stund varje dag, men samtidigt undvika att bränna dig.

https://www.varden.se/blogg/53-tanka-solens-vitaminer-i-sommar<br>