Stress.. Från nyhetsmorgon här om dagen!

12.11.2022

Jag satt ju och kollade på nyhetsmorgon här om dagen där de pratade med Dr Mikael om just stress och utmattnings syndrom. Jag tänkte jag skulle sammanställa det jag antecknade från den morgonen och dela med er här för er som ej såg programmet.

De kallade det även för den kroniska stressens slutstation när man gått in i väggen så kallat och de är ju sant. För när du väl är där så finns det bara en sak att göra. Ta dig tillbaka igen. Och som de sa så kan de ta åratal, och det går inte att ta genvägar eller stressa sig tillbaka för då faller du i samma fälla igen. 

Innan du väl kommer dit så får du tydliga varningssignaler från kroppen som man ej lyssnar på. En viktig sån som man ska ta på allvar är när man inte tycker något är kul och man bokar av sånt som man brukade tycka om att göra förr. Att man drar sig undan. 

Hur hamnar man där? En klassisk sak är att man är driven och ambitiös oftast så man kör på bara. Man får för liten tid för återhämtning under dagarna. Det kan både vara det psykosociala på jobbet eller så kan det vara det privata som orsakar det. Det behöver inte alltid vara en stor fysisk belastning på jobbet som är orsaken som många tror. 

Om man misstänker att man är på väg att gå in i väggen så är det viktigt att man pratar om det och att man tar hjälp. Det är viktigt man tar det på allvar. För när det väl gått för långt så tappar man oftast initiativ förmågan och då orkar man inte ta hjälp. 

När man sen kommer tillbaka från sjukskrivning till exempel så är det viktigt att man börjar med 25% och att man inte går tillbaka till samma rutiner som innan.