Varför tänker vi negativa tankar

27.12.2022


Vår tendens att fokusera på det negativa kallas negativitetsbias. Detta psykologiska fenomen förklarar varför vi dras till negativa nyheter, fokuserar på kritik (istället för beröm) och har svårt att komma över traumatiska upplevelser.

Låt säga att du har en väldigt bra dag och sedan får du ett kritiskt mejl från en kollega som gör dig irriterad. När du sedan kommer hem från jobbet och någon frågar hur din dag har varit, så svarar du att den var hemsk - även om den var väldigt bra förutom en negativ incident.

Hela dagen snurrar tankarna runt om våra jobb, hälsa, ekonomi, familj eller vad andra tycker eller tänker om oss. Ofta är vi inte ens medvetna om den här inre rösten i våra huvud som ändå är den största källan till stress i våra liv. Den här negativa tendensen är sannolikt ett resultat av evolutionen. För våra förfäder kunde det vara en fråga om liv och död att ägna uppmärksamhet åt hot eller faror i världen. Deras arv är en hjärna som fokuserar på negativa tankar som kan leda till ångest och depression.


https://heisenberg.se/meditation/