Vad är HSP

High sensitive person

Jag har sen länge känt jag var annorlunda och fick ofta höra, sluta va så känslig. Du överreagerar bara, och jag tyckte jag var överkänslig och det var jobbigt för det påverkade mig mycket. Sen en dag så kom jag över information om högkänslighet och jag insåg att det är ju det jag är. Då började jag läsa på om det och börja förstå mig på det mer och kunna hantera det. Samt att jag insåg att det kunde vara en gåva och inte en belastning. Jag lärde mig även att jag behöver inte reagera på alla känslor jag känner utan jag kan bara låta dem komma och gå. Och det var oerhört skönt när jag kunde det.

Jag blev tipsad av en bekant som även hon är högkänslig om denna boken som ni ser på bild, och jag kan även själv tipsa er som är högkänsliga att läsa den. Även ni som inte är högkänsliga men kanske har någon i er omgivning som ni känner är "överkänslig" så ni kanske kan lära er förstå vad den personen går igenom. 

Det finns en del bra böcker som beskriver HSP bland annat drunkna inte i dina känslor. Här under kommer en text som jag själv tycker beskriver HSP bra. 


"Varför har vissa ett extra väl utvecklat känslosystem när det gäller att avläsa egna och andra människors känslor och reaktioner? Vi tror att det främsta har tre orsaker:

1 . Genetiskt. Du kan födas med en extra känslighet, precis som andra till exempel föds med musikalisk talang.

2. Du är född och uppvuxen i en miljö som gjort att du tränat upp ditt känslosystem.
a) Du har vuxit upp i en kaotisk miljö där du tvingats utveckla ett hyperkänsligt avläsningssystem för andras signaler - för att ha en chans att överleva.
b) Du har som barn fått bära vuxnas känslor på ett sätt som gör att det egna systemet blivit extra känsligt.
c) Du har vuxit upp bland Drama-Drottningar och Utbrotts- Kungar och utvecklat ett stort och omfattande men helt obalanserat känsloregister. 

3. Du har genomgått svåra sorger eller drabbats av tragedier i livet som brutalt har finslipat ditt känslosystem."

Vill du få ett mail med ett självtest om du är HSP så skicka ett meddelande till mig så skickar jag ett test till dig!